Hogyan hat a huminsav a házi kedvencek életében?

Kutyás gazdiként, mindig is foglalkoztatott mivel segíthetnék kedvencem egészségének megőrzésében. Különösen fontos ez nekem,mert már elbúcsuztattam súlyos betegséggel küdő kedvencemet Bonifácot, akin sajnos nem tudtam segíteni. A társa, Zora kis kedvencünk is kezd már közeledni az éltesebb korhoz, így egyre inkább foglalkoztaott, hogyan tudnám a lehető leghosszabb ideig jó egészségben tartani.

A HLBS munkatársaként megéltem magam szenzációs egészségi javulását a huminsavas készítményeink segítségével és úgy gondoltam, az ő szervezete sem nélkülözheti ezt a hatékony eszközt.

Néhány szó ismét a huminsavról! 

A humuszanyagok a Földi élet biológiai-kémiai-geológiai bomlástermékei. A Földön található szerves anyag (biomassza) legnagyobb részét a humuszanyagok képezik. A humusz (talaj-tőzeg-szén) a szárazföldi élet legfontosabb szilárd bomlástermékei.

A mezőgazdasági és gyógyászati gyakorlatban a humuszhordozóknak tulajdonított pozitív hatások hordozói a huminasavak. A huminsavak képződésének kiindulási anyagai az elhalt fás növényi részek, melyek kémiai-biológiai oxidációs-redukciós folyamatok során keletkeznek.

A huminsav egy olyan steril forrás a föld szintje alatt 5-6 méterre, amelyhez semmilyen szennyeződés nem fér hozzá a felszínről. A huminsavhoz szerves (kelát) kötéssel kapcsolódnak az ásványi anyagok, amelyet a szervezet képes azonnal felismerni és beépíteni.

A ember által okozott civilizációs hatások egyik legszembetűnöbb következménye az életet adó talajaink folyamatos romlása. A növekvő mezőgazdasági termelési igények, a környezetszennyezés, az intenzív állattartás az elmúlt évtizedekben olyan mértékig károsította a környezetet, hogy az élet fenntarthatósága csak a föld jelentős további terhelésével biztosítható. Ezért  lenne rendkívül fontos a környezet tudatos védelme, annak érdekében, hogy valamennyire visszaállítsuk a természet egyensúlyát.

Mára fokozott , egészségkárosító  természeti terheltségnek természetesen nem csak az emberek, hanem a termőföld, a növényzet, az állatok is ki vannak téve!  természetes módon születik meg a gondolat, hogy  valamilyen  természetes anyag használatával kell pótolni a hiányzó ásványi anyagokat a számukra is.

Dr. Csicsor János a HLBS termékkutatási és fejlesztési igazgatója, vegyészmérnök. huminsav kutató. Ő volt az, aki a vörösiszap katasztrófa során a huminsavas kezeléssel a szennyezett termőföldek semlegesítése megtörténhetett. A káros adalékanyagok használata sajnos  az állatok takarmányában, és a társállatok eledelében is megtalálhatók! Ennek következtében náluk is jellemzőek  az anyagforgalmi zavarok, a rendellenes emésztés, allergiák, toxikózisok és még lehetne sorolni. Az állatok esetében is  az immunrendszer működése nagymértékben függ az emésztő rendszer állapotától.

Azok a kutatási eredmények, amelyek a huminsavak lehetséges felhasználását vizsgálták, semmilyen káros hatást vagy kontra indikációt a tudomány  jelenleg nem ismer, teljes biztonsággal alkalmazható.

A huminsav olyan kész, szerves ásványi anyag forrás, amiben minden benne van  amire az élő szervezetnek szüksége van!

 

A huminsav az állat eledelhez keverve, képes fenntartani a bél mikroflórájának egyensúlyát, méregtelenít, kedvezően hat az emésztőrendszer pH-jára, a huminsavnak köszönhetően:

 • A huminsavak az emésztőrendszerbe kerülve többféle kedvező hatást fejtenek ki a szervezetre.
 • az emésztőrendszer pH-jára gyakorolt kedvező hatás, nevezetesen optimalizálja a bél pH-ját,
 • a bélflórára gyakorolt kedvező hatás – hatványkitevőkkel csökkenti a káros mikroorganizmusok számát az emésztőrendszerben, mind emellett  segíti a hasznos flóra kialakulását.
 • Immunstimuláns hatása van, amelyet  részben közvetlenül a bél nyálkahártyára, részben a szervezet humorális védekezőképességére fejt ki. Igy pl. a humorális immunválasz megduplázódik.
 • Megköti a káros anyagokat, mint például nehézfémek, toxinok.
 • A szervezet mikro- és makroelem ellátásában is van szerepe. Maga az anyag szinte minden szükséges mikro- és makroelemet tartalmaz, ráadásul a szervezet számára könnyen fölvehető, kelát formában.
 • A terméket tenyésztőknek is ajánljuk az ivarzásra gyakorolt kedvező hatása miatt.

(forrás: Dr. Moldvay Csongor, állatorvos)

A huminsav főbb hatásai az állatokra is az emberi szervezetre gyakorolt hatáshoz hasonlóak!

A fő hatások:

 • a bélflórát helyreállítja, ezáltal javul a felszívódás, csökken a méreganyagok szervezetbe jutása
 • megköti a mérgeket, az allergének jó részét
 • az immunrendszert megerősíti, javul a bőr immunválasza is
 • a mikroelemeket leadja a szervezetbe, így hiánybetegségek esetén is hasznos (A hormonális elváltozásoknál szintén okozhat javulást.)

A fenti hatások miatt több tisztázatlan bőrbetegségnél is eredményes volt a használata.

Az allergia esetén hogyan hat?

A huminsav megköti az allergiát okozó anyagokat, illetve egy jó részét.
Csökken az allergének száma. Az allergia sok esetben nem egy dolog miatt alakul ki, hanem több együttes hatás miatt. Lehet hogy allergiás az állat a virágporra, de ez nem okoz tüneteket (szubklinikai). Ha emellé még társul két másik allergia együtt már tüneteket okoznak, így kialakul a klinikai forma. Ha sikerül egy vagy több allergént, megkötni kiküszöbölni, nagy az esély hogy elmúlnak a tünetek. Azzal, hogy a huminsav megköti az allergének egy jó részét – olyat is amiről nincs tudomásunk – olyan szintre csökkenti az allergének mennyiségét, ami már nem okoz problémát.

Az immunrendszer a huminsav adás hatására megerősödik, de ez nem csak a fokozott – főleg humorális immun válasz – működést jelenti, hanem a helyes működést is. A szervezetben szinte minden enzimműködéshez kötött. Az enzimek képződéséhez fontosak a mikro és makro elemek. Ezek mind megvannak a huminsavban, így ez is pótlódik, amennyiben hiánybetegség lenne az allergia oka.

A szervezet védekező képessége az emésztőrendszer állapotától nagy mértékben függ. A huminsav az emésztőrendszer állapotát a fiziológiás állapotához közelíti, segíti.
Így ha van egy allergiás kedvenc, azt kideríteni hogy mi az ok, néha szinte lehetetlen. Különböző anyagok önmagukban lehet hogy nem allergizálnak, de együtt, vagy a bomlástermékük együtt már igen. Ezért néha eredménytelen a vizsgálat, marad a tünetek csökkentése, legalább ne szenvedjen a kedvenc.

A huminsav a fentiek miatt megoldást jelent, mert egyszerre megköt –amit kell -, nyomelemeket pótol, segíti a szervezet saját működését. (Dr. Moldvay Csongor, állatorvos)

(Az állatorvos véleménye egy huminsav tartalmú állateledel promótálásában hangzott el.)

A kutyám, Zora  huminsavas kapszulát fogyaszt!

A kapszula a huminsavon kívül Cordyceps gyógygombát és Máriatövist is tartalmaz. Ezek egymás hatását erősítve fejtik ki jótékony hatásukat.

Zora súlya 8-10 kg között ingadozik. Naponta 1 kapszula kerül az eledelébe rászórva, vagy közvetlenül a kapszulát kapja be egy kis csalifalatnak álcázva.

Természetesen nem tudom tudományosan bizonyítani, de azt mindenképpen látom, hogy a 9 éves kedvencem úgy viselkedik, ment egy tinédzser. A kúra előtt észre vehetően látszott, hogy kicsit biceg (ízületi problémák), no ez a tünet teljesen elmúlt!

Boldoggá tesz a remény, hogy boldog békés öregkor vár ránk még sok évig!

Tiszta szivvel ajánlom minden kedvencét szerető gazdinak!

Segítene házi kedvencének?

 

Baráti Üdvözlettel Éva.