ÉRELMESZESEDÉS – ÉRSZŰKÜLET

Mai világunk vezető halálozási okai a szív és érrendszeri betegségek. A 35- 45 év közötti férfiak vezetik a listát. Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek, érbelhártyájuk sima, így a vér áramlása akadálytalan. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis, amikor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium- lerakódás miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását, leszűkítik, és merevvé teszik az érfalakat, nehezítik a szív munkáját, és emelik a vérnyomást.

foto:Unipatika

Az érszűkület az oxigénben dús vért szállító erek, az artériák elváltozása. Az ér belső falára zsírok (koleszterin), kalcium, vérlemezkék rakódnak le, emiatt leszűkül az átmérő. Az elmeszesedett erek által ellátott szervek vérellátásában zavarok keletkezhetnek, s a szívre is fokozott munka hárul.  Az ér teljes elzáródásakor a hozzá kapcsolódó szerv, szervterület oxigénhiány miatt elhalhat, amely infarktushoz vezethet. Jó tudni, hogy az erek meszesedése és ezzel együtt a szállítási keresztmetszet csökkenése minden szervünk állapotára hatással van.

AZ ÉRSZŰKÜLETRŐL a

Az artériás trombózis kialakulásának leggyakoribb talaja az érszűkület. Az érszűkület – így a trombózis kialakulás – megelőzésére, kezelésére, tüneteire és jeleire már csak azért is oda kell figyelni, mert az érszűkület, illetve a talaján kialakuló trombózis olyan súlyos szövődmények indítója lehet, mint az alsó végtag elhalása, a szívinfarktus vagy éppen a gutaütés (agylágyulás, stroke). Amennyiben érszűkület jeleit tapasztalja, haladéktalanul forduljon orvoshoz, hogy idejében megkezdődhessen az érszűkület kezelése.

Az érszűkület jelei, tünetei

Az érszűkület jelei, tünetei aszerint alakulnak, hogy az érszűkület hol a legjelentősebb a szervezeten belül. Általánosságban elmondható, nincs olyan, hogy csak egy érben lenne érszűkület. Ha a szervezet egyik erében érszűkület van, akkor biztosak lehetünk, hogy más erek is érszűkületesek.

Alsó végtagi érszűkület jelei, tünetei

Az alsó végtagi érszűkület jelei igen gyakran figyelhetőek meg. Kialakulásuk hátterében az alsó végtag oxigén ellátási zavara áll.

 • lábszár fájdalom – mely járásra fokozódik, nyugalomban szűnik
 • lábikra görcs
 • hideg lábfej
 • pulzus tapinthatatlansága a lábfejen
 • érzészavar a lábszáron, lábfejen
 • Koszorú-érszűkület jelei, tünetei

 

A koszorú érszűkület jelei általában azonnali beavatkozást igényelnek. Hátterükben szívinfarktus, vagy azt megelőző állapot áll.

nyomó, szorító mellkasi fájdalom – általában bal karba sugárzik, nyugalomra szűnik (ha nem szűnik, akkor szívinfarktussal állunk szemben, azonnal mentő hívandó!)

 • szívritmuszavar
 • légszomj

Nyaki érszűkület jelei, tünetei

A nyaki érszűkület jelei hátterében az agy csökkent oxigén ellátottsága áll.

 • szédülés
 • látászavar
 • fej hátra hajlításánál szédülés
 • fülzúgás

(Trombózis Központ)

Az érszűkület kialakulásért egyértelműen a stressz, a negatív érzelmek és a szervezet elsavasodása, a táplálkozás torzulása, a túlzott szénhidrát tartalmú ételek, a megborult inzulinszint, a mozgáshiány életmód tehetők felelőssé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük