Csokoládé lelkiismeretfurdalás nélkül

A csokinak még ma sem tudok ellenállni! De ki az aki képes erre? Talán egy marslakó! A csokoládék világát azonban számtalan tévhit övezi! Lássunk tisztán, a csokoládé hasznos vagy a bűnös szenvedély! Van egy jó hírem! A csokoládé egészséges, sőt kívánatos a rendszeres fogyasztása, no persze ha olyan csokit majszolunk el, amivel ezt lelkiismeret furdalás nélkül megtehetjük……

JÓ HÍREM VAN!

EHETÜNK CSOKIT LELKIISMERET FURDALÁS NÉLKÜL!

001

65 éves vagyok! Ez a megrendítő szám most a csokoládé szempontjából fontos, hogy érezd az én gyerek koromban egy jó csokoládé  csak nagyon ritkán előforduló fehér holló volt. Ez az állandó hiányérzet csak túrbózta olthatatlan vágyamat a csokoládé iránt! Ezt a súlyos problémát csak úgy tudtam „kezelni”, hogy a szüleimtől reggelire, uzsonnára kapott forintok a sarki trafikosnál vagy a közértben kötöttek ki Sportszelet, Bohóc, Szamba és hasonló filléres csokik ellenértékeként!

Tehát a csokoládé az én életemben rangos helyet foglal el! Gondolom ezzel mindenki így van!

chocolate-1502458_1280

A csokoládé népszerűségének, imádatának általában nincs különösebb oka, egyszerűen imádjuk, mert finom, mert kellemes pszihés állapotot idéz elő! A férfiakra talán kevésbé jellemző, mint a nőkre, hogy a lelki fájdalmat nassolással próbálják kezelni. A férfi nassolásban én az önmagában való élvezetet látom.

A csokoládé örömforrás, adni és kapni jó dolog!

Egy biztos a csokoládéval nemtől, kortól függetlenül a saját életünket édesítjük meg.

A csokoládé önjutalmazó szerepe mellet, lássuk be príma eszköze az öröm szerzésnek is! Nincs olyan hétköznapi vagy jeles alkalom amikor egy jól megválasztott csokoládé ne állná meg a helyét jutalomként, ajándékként. Megbecsülésünket, törődésünket, szerelmünket egy-egy átnyújtott desszerttel hitelesen tudjuk kifejezni! A csokoládé bármilyen alkalomra megfelelő ajándék!

21

A csokoládé legális drog?

Sokan mondják, hogy a csokoládé egy legális drog, komoly függőséget képes okozni egy egész életen át. Nem véletlenül hívják „boldogság hormon”-nak viccesen! Amikor depresszió ellen és hangulatjavítóként fogyasztjuk a csokoládét, függőséget okoz, a hiánya pedig elvonási tünetekkel jár.

Most nézzük meg a csokoládé fogyasztás élettani hatásait!

A csokoládé fogyasztás sokak szemében bűn, pedig számtalan tanulmány és szakvélemény igazolta , hogy közel sem ilyen egyértelmű a kérdés!

A csokoládé bűn?

Nézzük a csokoládé elsődleges, közszájon forgó bűnlajtromát!

Hizlaló, felesleges kalória! Árt a fogaknak! Cukorbetegséget okozhat!

Több kutatás azt állítja a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a csonttörések valószínűségét, mert a csokoládé sok oxalátot tartalmaz, ami gátolja a csontoknak szükséges kalcium felszívódását. Vesekövet is okoz a csokoládéban levő oxálsav.

A csokoládé nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, ami gyengíti az immunrendszert, károsan hat a hormonszabályozásra és agyműködésre, megbontja a bélflóra egyensúlyát, így otthona lehet a rendszeres gombás betegségeknek.

A kakaóbab (csokoládé alapanyaga) fermentációjakor (erjesztésekor) penésztoxinok (más néven aflatoxin) keletkeznek, amelyek okozzák az allergiát, a májfunkció zavarodását illetve a daganatok kialakulását.

A nem megfelelő minőségű csokoládégyártás során a hozzáadott  adalék anyagok káros hatással lehetnek az emésztőrendszerre.

A csokoládé jótékony hatásai!

A csokoládé antioxidáns hatása javítja a sejtek, a bőr és a test állapotát, és erősíti az immunrendszert. A benne lévő antioxidánsok képesek növelni a véráramlást az agyban. Véd az UV sugárzástól, sőt egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” a bőr.

 A nagy tisztaságú keserű csokoládé csökkentheti a rákbetegség kialakulását,

chocolate-183543_1280

 • Szív és érrendszeri problémák megelőzésében is szerepet játszhat.
 • Rendszeres keserű csokoládé fogyasztással nagyobb eséllyel megelőzhető a vérrög kialakulása és az infarktus is.
 • Növeli a stressz tűrő képességet, és így csökkentheti a depresszió kialakulását.
 • Javítja a memóriát és a koncentrációt, ezért keresik a gyerekek a csokoládét vizsgák előtt.
 • Jó eszköz a fáradtság megszüntetésére is.
 • Megfázásos tünetek csökkentésére, köhögés enyhítésére is alkalmas a csokoládé
 • A keserű csokoládé, ami legalább 80 % – ban tartalmaz kakaót, elősegíti a zsírégetést, és csökkenti az étvágyat.

A TITOK: A mértékletesség!

chocolate-3422350_1280

A csokoládé evolúciója

Az Istenek Eledele (forrás: Bonbonetti)

A maják kezdték termeszteni talán az időszámításunk előtti harmadik században.

Az aztékok „cacahuatl”-ból, azaz kakaóbabból készített „xocolatl”(keserűvíz) nevű ősi italát a Mexikót meghódító spanyol Hernando Cortez fedezte fel Európa számára 1519-ben.

A megpörkölt, héjától megtisztított kakaóbabot megőrölték, puha tésztává gyúrták, hideg vízzel habosra keverték és fűszerekkel ízesítették. A spanyolok az italt forró vízzel készítették. Vaníliával, fahéjjal vagy szegfűszeggel tették elviselhetőbbé. Később cukorral édesítették.

Mi fán terem?

Az alapanyag, a kakaóbab, a „barna arany” különleges formájú örökzöld fán terem.

Orchideára emlékeztető rózsaszín virágai és uborka formájú termése (benne 5 rekeszben 30-40 bab ül) közvetlenül a törzsön és a vastagabb ágakon sarjadnak.

Őshazája Dél-Amerika, az Amazonas folyó őserdői. Vándorló indián törzsekkel jutott Mexikóba…

Európai hódító útja

A csokoládé Franciaországba 1615-ben érkezett III. Fülöp spanyol király leánya, Ausztriai Anna hozományával.

Pályafutását gyógyszerként kezdte, patikusok készítették el és frissítő, erősítő szerként ajánlották. Reggeli és társasági italként XIV. Lajos udvarában talált igazi otthonra. XV. Lajos kedvesei, Madam de Pompadour és Madame du Barry a csokoládé vágyfokozó hatásának különleges szerepet tulajdonítottak. Az utóbbi csokoládéját  ámbrával (cethalból nyert viasszal) ízesítette. A hódításairól híres Casanova a forró csokoládét a szerelem elixírjének nevezte, és többre tartotta a pezsgőnél.

A csokoládé az etikett, a jó modor és a luxus szimbólumává vált. Hódoltak neki koronás fők, írók, költők, filozófusok. Még a hadvezérek is, mint például Napóleon. Tudományos és irodalmi művek divatos témája, találkozni vele Mozart operáiban. Linné botanikus rendszerében a „cacao theobroma” (istenek eledele) elnevezést kapta.

Eszik vagy isszák?

A csokoládét a 18. század végéig italként fogyasztották, vízzel, tejjel, ritkábban borral hígítva, tojással dúsítva. A csokoládégyártást a gyógyszerészektől átvették az erre specializálódott, főleg olasz származású csokoládékészítők. Az első csokoládégyárat a bristoli Fry cég alapította 1728-ban. Bonbont Plessis Praslin francia herceg szakács-cukrásza kreált először a 17. században a regensburgi birodalmi gyűlés résztvevőinek. Cukrozott mandulát  mártott csokoládéba, és gazdája után pralinénak nevezte el.

A szilárd étcsokoládé a 19. század találmánya. Formája kezdetben hengeres volt, ezért az ördög szarvának is nevezték. Gyártásának egy holland vegyész, Conraad Van Houten adott lendületet 1828-ban a kakaópor és a kakaóbabból sajtolt kakaóvaj előállításával.

A kakaómassza, kakaóvaj, cukor, fűszerek és ízesítők összedolgozásán alapuló gyári technológia a gőzgépek munkába állításával teljesedett ki, melyet a svájciak fejlesztettek tovább: 1875-ben Henri Nestlé és Daniel Peter összeházasította a csokoládét a tejporral: megszületett a tejcsokoládé. Négy évvel később Rodolphe Lindt bevezette a konsírozás műveletét, a csokoládé krémessé vált. Elkezdődött a csokoládé demokratizálódása, a polgárság szélesebb rétege is hozzájuthatott.

Mára az édességipari világpiac olyan dömpingben állít elő és forgalmaz csokoládékat vagy csokoládéként eladott édességipari termékeket amelyek megnehezítik a választást.

Minőség – mennyiség

Nem csak a mennyiség, a minőség is kulcskérdés a csokoládé kapcsán, ám nem feltétlenül a magas kakaó tartalom által garantált egészséges hatásai érdekében. A piaci eladhatóság, a gazdasági érdekek bizony rányomják „egészségtelen” bélyegjüket a termékekre! A mérhetetlen mennyiségű cukrot és rossz minőségű kakaó masszát tartalmazó készítmények keletje igen nagy, hiszen olcsó áron juthat hozzá bárki. A minőségi magas kakaó tartalommal rendelkező csokoládék a világ bármely táján nem tartoznak az olcsó termékek közé! A magukat egészségtudatosabbnak valló felsőfokú végzettségűek inkább húznak a magasabb – 60% feletti – kakaótartalom irányába, a kakaót nemigen látott fehér csoki és a töltött, ízesített csokoládék fogyasztása pedig valamivel jellemzőbb a kevésbé egészséges csokoládék a fiatalság körében közkedveltek.

A csokoládénál tehát érdemes adafigyelni az ár-érték arányára! Jobb  kicsit többet áldozni a csokoládéra és hagyni érvényesülni a kedvező hatásukat, mint teletömni a pocit ízfokozókkal és egyéb adalékanyagokkal feltúrbózott értéktelen sőt, káros hatású csokoládéval!

Ha a megvásárolt terméken szerepel a csokoládé szó, akkor elvileg tartalmaz csokoládét, hiszen az előírás szerint ezt csak akkor tüntethetik fel az adott terméken, ha a csomagolás valóban csokoládét rejt. Természetesen, ha nem éppen megbízható forrásból szerzed be az édességet, nem  jelent feltétlenül garanciát. Ha kakaós massza, nugát, tejbevonó vagy más hasonló kifejezést látsz egy csomagoláson, biztosra veheted, hogy a termék kakaó tartalma alacsony, vagy azt növényi zsiradékkal helyettesítették.

Az egészséges csokoládé

Létezik olyan csokoládé, ami nem vezet súlygyarapodáshoz, sőt kimondottan egészséges a napi fogyasztása. Ha kutatások és tesztek igazolták, hogy csokoládé minősége megfelelő, akkor  mértékletes fogyasztása megédesítheti az életünket, és kifejezetten kedvező hatása.

A minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé napi kis mennyiségű fogyasztása csökkenti a vérnyomást, és a szívinfarktus kockázatát. A magas kakaó tartalom miatt, a kakaóban található flavonoidok erős antioxidáns hatását hatékonyabban fejti ki az érrendszerre. Megelőzi a magas vérnyomást, ezzel kímélve szívünket, és így hatékonyan csökkenti a szívinfarktus esélyét.

Az igazán egészséges csokoládék nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, cukormentesek, vegánok, antiallergének.

„Nemcsak, hogy tele vannak egészséges, az egészség megőrzésére alkalmas tápanyaggal, hanem adott esetben a méregtelenítést és a fogyókúrát is támogatják.” Az eritrittel és stéviával, illetve Maltilollal  ízesített  csokoládék mindegyike huminsavat tartalmaznak.

A huminsavról a képre kattintva olvashatsz tovább!

huminsav_1

A huminsavat, sokan csodaszernek tartják, ugyanis megköti a szervezetben keletkezett szabad gyököket, segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, szerves kötésben tartalmazza az összes mikro- és makro elemet, amire az embernek szüksége van, emellett méregtelenítő hatása is figyelemre méltó.

cs1

Ezeknek a csokoládéknak igazi rajongó tábora van! Anyukák örülnek, hogy olyan csokival jutalmazhatnak, amelyek jótékonyan támogatják a gyermek ásványi anyag bevitelét, tiszta és adalékmentes csokoládé, pedig nem tesz kárt a szervezetükben. Mennyivel könnyebb így gondoskodni az egészséges tápanyag bevitelről, mint különböző kapszulákat adagolni a gyermeknek!

A huminsavban gazdag csokoládék választéka

 • Huminsavas csokoládé tejjel
 • Huminsavas csokoládé liofolizált málnával
 • Huminsavas étcsokoládé
 • Huminsavas csokoládé ganoderma gyógygombával
 • Huminsavas csokoládé homoktövissel
 • Huminsavas csokoládé vörös szőlőmag kivonattal
 • Huminsavas csokoládé útifűmaghéjjal vagy útifűmaghéjjal és liofolizált málnával

A fogyni vágyók választhatják a huminsavas és útifű maghéjas csokoládékat, ami megkönnyíti a fogyókúrát! Látványos eredményekről számoltak be a fogyicsoki fogyasztók.

chocodream124

Mitől fogyi-csoki a csoki?

 1. A csokoládé
 • A belga prémium minőségű kakaó kiváló antioxidáns!
 • Hatékony eszköz az időskori memória vesztés, stressz ellen
 • Jótékony hatással van szív és érrendszeri problémák esetén.
 1. Humin és fulvosav
 • Több, mint 80 szerves ásványi anyagot, mikroelemet és nyomelemet szerves formában juttat be a szervezetünkbe.
 • Megkötik a szervezetben keletkező szabad gyököket, tehát magas antioxidás hatásúak.
 • Helyreállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát
 • Olyan szerves ásványi anyag források, melyek képesek áthatolni a sejtfalon, ezzel hatékonyan segítik a szervezetünk számára létfontosságú hatóanyagok felvételét.
 • A fulvosav molekula szerkezete miatt más, mint a huminsav:
 • lúgos és savas közegben egyaránt oldódik
 • sejtszintű méregtelenítő hatóanyag
 • képesek megnövelni egyes hatóanyagok (Q10, flavonoidok) aktivitását is.

Tehát a huminanyagok elengedhetetlenek szervezetünk optimális működése szempontjából. méregteleníts, szervetlen anyagok szervessé alakítása, azok sejtszintű bejuttatása.

3. Útifűmag héj

 • Egyfajta oldható rost.
 • Hatékonyan hozzájárul a magas vércukorszint és koleszterinszint,
 • székrekedés
 • inzulin intolerancia által okozott kihívások elleni küzdelemhez.
 • Rendkívül hatékony vízkötő kapacitással rendelkezik, ezzel hozzájárul a telítettség érzéséhez, így a fogyókúra egyik hatékony eszköze

Ha úgy döntesz, hogy kóstolnál az egészséges csokoládék választékából

78

Ha vannak még kérdéseid

nem kell mást tenned,

mint felvenni velem a kapcsolatot:
06 20 213 1591

http://www.evatothczere53@gmail.com

Baráti üdvözlettel:

én

Éva