A kender

“Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt szerezzen, utána pedig a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét.”

Ez az ismeretlen szerzőtől származó mondás bizony egy nagy igazságot vet fel! Jelen korunk legnagyobb problémája, hogy olyan felpörgetett életet élünk, hogy könnyen elfeledkezünk a legfőbb értékünkről az egészségünkről.

Amikor pedig közeledünk vagy túl jutunk az életünk delelőjén egyre sűrűbben találjuk magunkat szembe egészségügyi problémákkal. Az orvostudomány elhivatottan kutatja és veti be azokat az eszközöket, amelyek képesek a kialakult betegségeket gyógyítani, kordában tartani. Az erre épült gyógyszer iparág pedig önti magából a legkülönfélébb mesterségesen előállított hatóanyagot, ami sajnos sokszor elsősorban a betegséggel küzdő emberek pénztárcájára irányul. A különböző kemikáliák a konkrét betegségek tüneteire ugyan kiválóan hatnak és segítenek, de ezzel együtt számtalan káros anyagot is tartalmaznak.

Nagy öröm, hogy az egészség megőrzésében egyre inkább előtérbe kerülnek az ősi a természet ajándékaként ismert, eddig lényegében méltánytalanul elfeledett természetes hatóanyagú növények kutatása és használata.

A KENDER

A kender, vagyis a kannabisz is ebbe a körbe tartozik, a sokszor teljesen félreértelmezett növény használata és az egészség szolgálatába állítása egyre nagyobb teret hódít.

A kedner ősidők óta ismert az egész világon elterjedt növény, több alfaja ismert és termesztett, de  a vadon élő kender is sok helyen megtalálható .

A felhasználási területe széleskörű.

  • A kender ősidők óta használt ipari növény, már a kezdetektől használták vásznak, fonalak készítésére. A magyarok is már a honfoglalás korától alkalmazták ruházat, ponyvák, zsinegek készítésére.
  • A mezőgazdaságban hasznos gyomelnyomóként alkalmazták, mert jót tett a szántóföldeknek.
  • A kenderkócként ismert volt a vízvezeték szerelésben, mint kiváló tömítő anyag.
  • A kárpitosok által használt bútorzatok, kárpitozások készítésénél kiváló. tömőanyagként alkalmazták.
  • A kendermagból olajak készültek kozmetikai és ipari célokra.
  • Étkezési célra a kendermagolaj kiválóan használható, esszenciális omega-6 és omega -3 zsírsavat állítanak elő hideg sajtolással. ( A visszamaradt rostanyag állati takarmányozásra alkalmas)
  • A kender pozdorjából papír, cellulóz, bútorlap, hőszigetelő lap készíthető.
  • A kendernövény szár belső részének porózus rostjaiból építőanyag készíthető.
  • Élvezeti szer
  • Gyógyászati alapanyag

Amint végig nézzük ezt a kis listát egyértelmű számunkra, hogy a kender egy olyan hasznos növény, aminek minden pocikája az embert szolgálja. Ma is egyre több ipari és képzőművészeti ruházati termékeket előállító természet tudatos gyártó fordul ennek a nemes alapanyagnak a hatékony felhasználására.

Természetesen én a kender használatát, mint gyógyászati alapanyag felhasználását fogom körbejárni, elemezni.

Számtalan kutatás foglalkozik a Cannabis orvosi célra történő felhasználásával. Vannak pro és kontra vélemények.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet és vannak kérdéseid, örömmel tájékoztatlak

Hívj: 06 20 213 1591

Üdvözlettel: Éva